Kylmät jalat

Kylmät jalat ovat yleinen ongelma

Jalkojen kylmyys eli kylmät jalat liittyvät heikkoon verenkiertoon. Heikon verenkierron syy on yleisimmin altistuminen kylmälle ja kostealle, sekä liikkumattomuus. Joidenkin ihmisten verisuonet supistuvat herkemmin kuin toisilla ja siksi varpaita palelee herkemmin lämpötilan laskiessa kuin toisilla. Syytä siihen ei tarkasti tiedetä, mutta kylmiin jalkoihin luultavasti liittyy jokin häiriö ihon verenkierrossa ja verenkiertoa säätelevässä hermotuksessa. Erityisen herkästi kylmyyttä aiheuttaa Raynaud’n oireyhtymä (valkosormisuus). On myös olemassa valtimoita ahtauttavia sairauksia kuten diabetes, jotka huonontavat verenkiertoa koko raajassa. Tupakointi ja monet lääkkeet (kuten beetasalpaajat) voivat supistaa verisuonia ja vaikuttaa ääreisverenkierron heikkenemiseen.

Heikko ääreisverenkierto tuntuu kylmyytenä muun muassa sormissa ja varpaissa. Erittäin huonon verenkierron seurauksena varpaat voivat jopa sinertää. Kylmän jalan haitat voivat ilmetä esimerkiksi nukkumaan mentäessä jalkojen tuntuessa erittäin kylmiltä ja jalkojen kylmyyteen saattaa herätä nukahtamisen jälkeen, vaikka huoneen lämpötila olisi kuinka korkealla tahansa. Heräämiset vaikuttavat unen laatuun ja koko elämänlaatuun.

Kylmät jalat ja niiden itsehoito

Toistaiseksi tehokkaita lääkkeitä pintaverenkierron parantamiseksi ei ole. Lääkärin kanssa kannattaa kuitenkin keskustella, onko nykyisessä lääkityksessä sellaisia lääkeaineita, jotka saattavat vähentää ihon verenkiertoa (esimerkiksi eräät beetasalpaajat) ja onko niiden vaihtaminen mahdollista. On sanomattakin selvää, että tupakointi kannattaa lopettaa, sillä nikotiini supistaa verisuonia. Lämpimiä villasukkia ja tilavia jalkineita tulisi käyttää niin sisätiloissa kuin ulkona. Sekä ulkoillessa että sisätiloissa tulee välttää jalkojen kostumista. Jos jalkojen kylmyyteen sisältyy varpaiden ja nilkkojen sinertämistä tai kipua pohkeissa, täytyy lääkärissä selvittää valtimoverenkierron tila. Mahdolliset ahtaumat voidaan hoitaa leikkauksella tai pallolaajennuksella.

Akurullan käyttö esimerkiksi työpöydän alla vilkastuttaa jalkaterien verenkiertoa ja pitää jalat lämpiminä. Alaraajojen ja jalkaterien voimistelu, varpaiden kipristely, sekä nilkan ojennus ja koukistus lisäävät myös verenkiertoa. Myös päivittäinen "verisuonijumppa" on suositeltavaa, mikäli jalkojen kylmeneminen vaivaa kovin. Jalat pannaan vuoron perään 15 minuutiksi niin kylmään ja niin kuumaan veteen kuin iho hyvällä sietää. Kylmä suihku ja jalkojen hankaaminen karhealla pyyhkeellä juuri ennen nukkumaan menoa on yksi keino lämmittää kylmiä jalkoja. Myös akupainantapohjalliset lisäävät verenkiertoa jalkapohjissa samalla kun hoitavat kipuja muissa kehonosissa.

Lämpösukat kylmille jaloille

Thermoskin lämpösukka kylmille jaloille

Thermoskin lämpösukka

Jalkaterän pintaverenkiertoa aktivoivat lämpösukat antavat lämpöhoitoa sekä lisäävät veren virtausta jaloissa. Ne myös hengittävät siirtäen kosteuden pois iholta tehden näin sukkien käytöstä miellyttävää. Lämpösukat soveltuvat diabeteksen, niveltulehduskipujen, Raynaudin oireyhtymän (verenkierron häiriöt varpaissa ja sormissa) hoitoon sekä soveltuvat myös kylmille ja herkille jaloille. Ihanteellisen tuloksen saat pitkäaikaisessa käytössä. Sukat soveltuvat käytettäväksi sisätiloissa tai vaikka nukkuessa. Thermoskin lämpösukan pohjassa on liukueste, joka tekee sukan käytöstä turvallisempaa. Lämpösukat ovat pestävät ja niillä on kuuden kuukauden takuu valmistus- ja materiaalivirheiden osalta.