Syylän hoito

Syylän hoito - Miksi syyliä tulee ja miten voin hoitaa niitä?

Syylän hoito voidaan toteuttaa helposti. Syylä eli verruca vulgaris on papilloomavirusten aiheuttama kohollaan oleva ja kovettumanlainen ihomuutos. Syylät ovat hyvin yleisiä, eikä niiltä voi erityisesti suojautua. Syylät ovat vaarattomia, ne eivät esimerkiksi muutu ajan myötä pahanlaatuisiksi. Syylät voivat kuitenkin aiheuttaa kipua ja niistä voi olla kosmeettista haittaa.

Syyliä esiintyy useimmiten jaloissa ja käsissä, tavallisia syyliä lienee suurimalla osalla ihmisistä jossain vaiheessa elämää. Tarkkaa tarttumistapaa ei tunneta, sillä niitä voi saada mistä tahansa yleisestä tilasta, jossa liikutaan paljain jaloin, esimerkiksi liikuntasaleista, uimahalleista tai pukuhuoneista. Käsien syyliäkään ei voi juuri ehkäistä.

Syylän tuntomerkit

  • Aluksi syylä on ihonvärinen kohouma, joka kasvaa ja muuttuu karheaksi.
  • Vanhimmat ja suurimmat syylät halkeilevat ja ne saattavat olla hyvinkin kipeitä ja vuotaa verta.
  • Jalkapohjien syyliä on kahta päätyyppiä: ihosta kohoavia, yksittäisiä syyliä tai sisäänpäin kasvavia pieniä syyliä vieri vieressä jopa monen senttimetrin suuruisella alueella.
  • Käsissä syylät leviävät usein kynsien vieruskudoksiin. Kynsien pureskelu ja kynsivallien nyppiminen edesauttavat kynnenvierus syylien kehittymistä.

Miten syylää hoidetaan?

Yleensä syylät häviävät itsekseen kahdessa vuodessa. Syyliä voidaan myös hoitaa aktiivisesti, varsinkin jos syylät ovat kipeitä tai niitä on runsaasti. Hoitoa kannattaa jatkaa sinnikkäästi, tarvittaessa kuukausia.

Syylän hoidon tavoitteena on syyläkudoksen poistaminen ja syyläviruksen tuhoaminen. Syylän käsitteleminen hoitotuotteilla saattaa käynnistää elimistön oman vasta-ainetuotannon ja nopeuttaa syylien katoamista. Aloitettaessa hoitoa suojataan syylää ympäröivä terve iho esim. vaseliinilla tai sinkkivoiteella ennen syylän käsittelyä. Jos syylän kotihoito ei tehoa, apua voi hakea lääkäriltä. Lääkärin hoitokeinona ovat laser ja pakastaminen eli kryohoito.

Wartaway tehoaa syyliin ja hoitaa ne pois nopeasti

Wartaway on tarkoitettu tavallisten kämmenissä ja jalkaterissä esiintyvien syylien hoitoon. Wartaway sisältää monokloorietikkahappoa, joka on ihoa syövyttävä aine. Monokloorietikkahapon ansiosta syylävirusta sisältävät solut häviävät ja syylä irtoaa ihosta kerros kerrokselta. Wartaway tehoaa hyvin myös paksuihin ja sitkeisiin syyliin ja on tarkoitettu syylien hoitoon aikuisille ja yli 4-vuotiaille lapsille. Tuotteen käytössä on noudatettava erityistä varovaisuutta. Lue pakkausseloste aina ennen käyttöä.

Syylän ympärillä oleva ihoalue on syytä suojata nesteen syövyttävältä vaikutukselta esimerkiksi vaseliinilla. Levitä annostelijalla syylälle pieni määrä Wartawaytä. Pidä huoli, että levität Wartawaytä ainoastaan syylälle. Anna kuivua hetki. Syylä alkaa pienentyä viikon kuluessa. Isommat syylät saattavat vaatia useamman käsittelykerran. Käytä Wartawaytä kerran viikossa. Riippuen syylän koosta, ne häviävät n. 1-6 viikon kuluessa.