Työkengät

Hyvät työkengät

Hyvät työkengät tukevat jalkaterveyttä ja täyttävät kengille eri työolosuhteisiin asetetut kriteerit. Työkenkien – ja yleensäkin kenkien – päätehtävä on suojata jalkateriä lämpötilan vaihteluilta, kosteudelta, pintojen kovuudelta ja teräviltä poikkeamilta, kolhuilta ja jalkaa vahingoittavilta aineilta. Kengät ovat myös tärkeä osa pukeutumista ja muotia.

Suecos työkenkämalliston ESITE.

Työkengät ja jalkaterveys

Jalkaterveyden kannalta olisi tärkeää, että kengän alkuperäisiin tehtäviin perustuvista vaatimuksista ei jouduta tinkimään ulkonäön takia. Tämä on otettava huomioon erityisesti työkenkien kanssa, joita pidetään pitkiä aikoja ja ne vaikuttavat merkittävästi jalkaterveyteen.

Kun työkengät vastaavat työolojen vaatimuksia ja ovat työntekijän jalassa mukavat, työteho ja työhyvinvointi lisääntyvät huomattavasti. Hyvät työkengät ylläpitävät alaraajojen ja jalkaterien terveyttä.

Mitä otettava huomioon, kun valitaan työkenkiä

Työkengän valinnassa on otettava huomioon käyttäjän jalkaterien rakenne ja sen vaateet kengän rakenteelta sekä työn laatu ja mitä vaatimuksia itse työllä on kengän ominaisuuksiksi.  Työkengän kärjen malli, kenkien laajuus ja pituusmitan on oltava sopivia, jotta kengällä jaksaa kulkea koko päivän ja jalat säilyvät terveinä.

Työterveyslaitoksen suosituksen mukaan työkenkien tulisi olla työolosuhteisiin ja tehtäviin sopivat ja niiden olisi otettava huomioon erikseen esimerkiksi istuma- ja seisomatyö, työn liikkuvuus, nosto- ja kantotyö, sisä- ja ulkotyö. Olisi suositeltavaa, että työtekijällä olisi 3–5 paria erilaisia työjalkineita vaihdettaviksi päivän aikana, jotta jalkaterien ja alaraajojen lihaksisto saa vaihtelua. Tällöin kenkien käyttöikäkin pitenee.

Työkenkien materiaalit

Työkenkien materiaaleissa on otettava huomioon niin kengän mukavuuteen kuin työturvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä. Kun työhön kuuluu kävelyä, seisomista ja istumista, peruskengissä on oltava pitoa liikkeellä oltaessa.

Mitä suljetumpi työkenkä on malliltaan sen hengittävämpi sen materiaalin on oltava. Sisällä käytettävän työkengän hengittävin muoto on sandaali. Jos jalat hikoilevat runsaasti on suositeltavaa käyttää sivuilta rei’itettyä mallia ja vaihtaa ainakin kerran päivän aikana työkenkää ja tarvittaessa myös sukkia.

Kun työhön kuuluu runsaasti kävelyä ja on työkengän pohjan oltava ergonomisesti selkää ja niveliä tukeva. Pohjan liukueste ominaisuudet ovat myös tarpeen.

Hoitoalalla omat vaatimukset työkengän suhteen

Hoitoalan työkengät

Sandaalit ovat erityisesti hoitoalalla yleisiä työkenkiä. Hoitoala asettaa kuitenkin erityisvaatimukset työkengälle. Työkengän on kestettävä esimerkiksi pesua klooripitoisella pesuaineella ja harjalla juoksevan veden alla. Hoitoalan työkenkien on hyvä olla myös umpikärkiset, jotta vältytään roiskeilta, kolhuilta ja mahdollisilta infektioilta.

Suecos ODEN-mallisto on suunniteltu nimenomaan hoitoalan käyttöön. ODEN -kengät ovat klooripesua kestävät ja päältä umpinaiset. Takaremmi pitää kengän jalassa. Värikäs mallisto vastaa myös ulkonäöltään nykyvaateita.

 

 

Suecos ALMA-tennareiden ominaisuudet soveltuvat niin työ- kuin vapaa-ajankäyttöön

Perinteiset lenkkikengät ovat yleistyneet työkäytössäkin, mutta niiden ominaisuudet eivät useinkaan ole parhaat mahdolliset koko päivän kestävään käyttöön.

Ergonomiset ja muodikkaat työkengät

Suecos ALMA-kenkien raikas ulkonäkö vastaa muodikkaita urheilujalkineita, mutta kengän ominaisuudet ovat kuitenkin paremmat kuin perinteisissä lenkkareissa. Hengittävä Mesh-materiaali vähentää jalkojen hikoilua. Tämä on tärkeä ominaisuus, kun paljon liikkumista sisältävä työ ja alaraajoja kuormittava seisomatyö lisäävät jalkojen hikoilua.

ALMA-kenkien rakenne on kiertolöysä ja rakenne ei estä jalkaterän etu- ja takaosan kierteisiä normaaleja toimintoja eikä jalkaterän mukautumista alustan epätasaisuuksiin. Jalkaterän asento- ja liiketunnon toiminnat mahdollistuvat. Samat ominaisuudet tekevät ALMA-kengistä työkäytön lisäksi erinomaiset vapaa-ajan kengät. ALMA  -kenkiä on saatavilla https://www.askelterapia.fi/kategoria/tyokengat/alma/

 

Suecos-työkengissä yhdistyy ergonomisesti muotoilu ja tyylikäs skandinaavinen ulkonäkö

Suecos-työkengät ovat suunniteltu vähentämään selkäkipuja ja jalkojen kivun tunnetta. Ne helpottavat seisomatyötä tekevien ammattilaisten työssä jaksamista.

Suecos-työkenkien suunnittelussa on huomioitu roiskuuko niiden päälle kemikaaleja ja muita nesteitä tai työskennelläänkö kengät jalassa liukkailla pinnoilla. Osan malleista voi steriloida autoklaavissa, ja pintojen materiaali on muutenkin helppo puhdistaa

Suecos-valikoimiin kuuluu työkenkien lisäksi myös vapaa-ajankäyttöön tarkoitettu afterwork-mallisto Suecos LOKI.  Huippukevyet ja nopeasti kuivuvat LOKIt ovat erinomaiset kesäjalkineet koko perheelle. Kenkiä on saatavilla useissa eri väreissä ja malliin kuuluu erikseen lasten mallisto LOKI Kids.