Vaivaisenluu

Vaivaisenluu

Isovarpaan tyveen muodostuneesta kyhmyisestä luupatista käytetään nimitystä vaivaisenluu. Syitä sen syntyyn ei tunneta tarkkaan, mutta taustalla on usein jalkojen linjaushäiriö, jolloin jalat kuormittuvat väärin. Kävellessä paino kohdistuu pienelle alueelle ja erityisesti isovarpaaseen suuntautuu iso paine. Tämä vääränlainen kuormitus siirtää pikkuhiljaa isovarpaan tyviniveltä vinoon kohden muita varpaita. Tämä aiheuttaa kipua, vasaravarpaita, hiertymiä ja känsiä. Kun isovarpaan tyvinivelen nivelsiteet löystyvät tarpeeksi, ensimmäinen jalkapöytäluu kääntyy tyvinivelestä ulospäin ja isovarvas toisia varpaita päin. Lopulta isovarpaan tyveen muodostuu luupatti, vaivaisenluu.

Vaivaisenluu voi olla hyvinkin iso aiheuttamatta kipua, mutta pienikin vaivaisenluu voi olla hyvin kipeä. Usein vaivaisenluu on kipeimmillään ensimmäisten luumuutosten tapahtuessa.

Vaivaisenluulle altistavia tekijöitä

Vaivaisenluihin on vahva perinnöllinen taipumus. Isovarpaan tyvinivel on toisilla pallomainen ja toisilla suorakaiteen muotoinen. Suorakaiteen muotoinen nivel kestää paremmin rasitusta ja virheasentoja ei synny niin herkästi.

Korkeakorkoiset ja kapeakärkiset kengät altistavat vaivaisenluulle, mutta niitä voi syntyä myös heille jotka eivät ole koskaan kulkeneet koroilla. Liian ahtaat kengät voivat olla myös syy vaivaisenluun syntyyn, jopa lapsilla. Kengässä onkin hyvä olla leveä kärki, sillä jos jalan sivu hankaa koko ajan kengän kärkeen, kasvaa luupatti herkästi.

Vaivaisenluun hoito

Alkavaan vaivaisenluuhun voidaan vaikuttaa jalkaterän hermoja ja lihaksia herättävällä jalkavoimistelulla ja oikeanlaisilla harjoitteilla. Ryhdin, lihasvoiman ja tasapainon parantaminen auttaa myös usein. Vaivaisenluuta kannattaa alkaa hoitaa heti, kun isovarpaan tyvinivel alkaa mennä vähänkin vinoon. Muutokset vaativat aikaa jaVaivaisenluu hoitoon Pedag Toe Separator & Prestige vaivaisenluunsuojalla ja varpaanerottimella malttia.

Vaivaisenluu leikataan, jos se aiheuttaa runsasta kipua tai se hankaloittaa merkittävästi jalkineiden löytämistä. Leikkauksessa usein poistetaan luinen uloke, jäykistetään niveltä tai korjataan luun asentoa.

Pedag Toe Separator & Prestige vaivaisenluunsuoja ja varpaanerotin

Pehmeästä geelistä valmistettu vaivaisenluunsuojan ja varpaanoikaisijan yhdistelmä helpottaa kääntyvästä varpaasta aiheutuvaa kipua oikaisemalla sen asentoa ja suojaa arkaa vaivaisenluun ihoa hankaukselta. Oikaisija-osuuden korkeus noin 25 mm ja se mahtuu useimpiin kenkiin. Sopii kumpaan vaan jalkaan, käännetään vain toisinpäin.